goed slapen en technologie

Goed slapen door de nieuwe technologie.

Door allerlei technische en digitale snufjes, smart Phone computer, etc.etc. hebben we vele gemakken is huis gehaald, maar onze slaap lijdt er wel erg onder.

Veel wetenschappers verzetten zich hier dan ook tegen. Maar slaapexpert Matthew Walker professor neuro wetenschappen en psychologie denkt daar toch wat anders over.

In zijn boek SLAAP belicht hij nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen.

In dit artikel vertel ik over zijn visie op slaap in eigen woorden.

Veel wetenschappers vinden het belangrijk om het slapen toch analoog te houden.

Gezien de uitkomsten die in dit boek ook ter sprake komen ben ik het zeker met hen eens dat al die technologie ten koste van de slaapkwaliteit kan gaan. Alle apparaten die led licht uitstralen en die draadloos met elkaar verbonden zijn tonen dat wel aan.

Ze willen de technologie als het ware buiten de deur houden. Daar bedoel ik mee buiten de discussie. Natuurlijk moeten we wat slapen betreft de weg terug weer vinden om met regelmaat en voldoende te slapen. Een eeuw geleden deden we dat tenslotte ook.

Maar tegen de technologie verzetten heeft volgens Matthew weinig zin.

Volgens hem is die strijd bij voorbaat verloren en ik ben het wel met hem eens. Je krijgt de geest van de technologie nooit meer terug in de fles. Beter kunnen we ons voordeel gaan doen met dit krachtige gereedschap. Matthew is er vrij zeker van dat er binnen drie tot vijf jaar betaalbare apparaten op de markt zullen zijn die ons slaap en dagritme nauwkeurig bij kunnen houden.

Met ons huisnetwerk kunnen we onze persoonlijke slaapmonitors koppelen aan thermostaten en lampen. Er zijn nu al mensen die dit doen. En apps zijn er ook al te downloaden.

Temperatuur evolueert mee met het circadiaans ritme.

Stel je voor dat de apparaten de slaap van ieder afzonderlijk gezinslid vergelijkt met de temperatuur op de slaapkamer van die persoon. Met de hulp van een eenvoudig zelf lerend algoritme kun je de thermostaat instrueren de juiste temperatuur in te stellen voor de persoon die daar slaapt. Als er meerdere personen slapen wordt het gemiddelde berekend.

Temperatuur is een van de vele en zeker een belangrijke factor voor een goede slaap.

Nog beter is het dat in de loop van de nacht de temperatuur daalt en naar de ochtend toe weer stijgt volgens het individuele dag en nachtritme van de persoon.

Deze veranderingen alleen al zouden er voor zorgen dat je eerder in slaap valt de tijd van het slapen te verlengen en de kwaliteit van de non –rem slaap bij ieder apart verbeteren.

Veel mensen worden in de avond te lang blootgesteld aan licht en dan vooral het led licht van onze apparaten. Dit verkeerde avondlicht remt de aanmaak van melatonine en vertraagt het moment van inslapen.

Er zijn nu al lampen die verschillende kleurtonen en bepaalde lichtsterktes kunnen uitstralen. Waarschijnlijk zal het niet zo lang meer duren dat er led lampen op de markt komen met filters om de licht intensiteit en kleur te filteren zodat dit minder schadelijk is voor het melatonine niveau.

En als het dan naar de ochtend toegaat dat er felblauw licht geproduceerd wordt om de melatonine te remmen.

Veronderstel dat je deze peertjes dan aansluit op het thuis netwerk en gekoppeld aan een individuele slaapmonitor die je bioritme nauwkeurig bijhoud.

En dat de apparaten die blauw licht uitstralen in het begin van de avond de opdracht krijgen om dit licht geleidelijk af te zwakken, in overeenstemming met het slaap en waakpatroon van de gezinsleden.

En als je dan naar de andere kamer loopt dat ook daar de temperatuur aangepast is aan dit slaap en waakritme. De veranderingen in je hersenen en je lichaam zouden geregistreerd kunnen worden door draagbare apparatuur en doorgegeven worden aan het thuis netwerk.Wat dan op een bepaalde manier het licht en de temperatuur reguleert om de natuurlijke aanmaak van melatonine te bevorderen voor de optimale slaap en de kwaliteit ervan.

’s Ochtends kunnen we dit omdraaien. We laten de kamers baden in een zee van blauw licht om de laatste restjes melatonine te verjagen om iedere ochtend sneller, alerter en in een opgewektere stemming wakker te worden.

Het is dan waarschijnlijk ook mogelijk om het slaap en waakritme in een biologisch acceptabel ritme een half uur tot veertig minuten later te manipuleren. Je kunt dit ritme dan in de loop van de week aanpassen als je bijvoorbeeld op de donderdag een vroege vergadering hebt.

Je begint gewoon met de tijd op maandag te verschuiven zo dat het op de donderdag vroeg dag mag zijn en je toch uitgerust en alert op de vergadering kunt zijn.

Deze lichtsystemen zouden ook gebruikt kunnen worden in de auto om de alertheid tijdens de ochtendspits te verbeteren. De meeste ongelukken vinden trouwens in de ochtend plaats door vermoeid rijden.

Op het werk kun je op kantoor of eigen werkplek ook gebruik maken van deze technologie en kan  afgestemd worden op de individuele gebruiker net als thuis.

Tot nu toe hebben we het gehad over de passieve veranderingen die waarschijnlijk niet eens zoveel inspanning kosten om te kunnen verwezenlijken.

Minder passieve oplossingen waarbij je actief aan de verandering mee moet werken is wat lastiger. Dit komt omdat ingesleten gewoonten niet zo maar te veranderen zijn.

Je herkent het vast wel: die voornemens met Nieuwjaar.

Minder eten om af te vallen, stoppen met roken ,meer beweging of welke ongezonde gewoonte dan ook die je wilt veranderen. Ook met te weinig slapen is dit het geval. Te laat naar bed gaan is een hardnekkige hebbelijkheid die je echt niet zo maar verandert.

Goede voorlichting over het belang van goede slaap kan helpen om het probleem te onderkennen en een bewustwordingsproces laten beginnen.

Maar we weten uit ervaring dat dit een beetje aan de magere kant is om bij te dragen aan een oplossing. Waarschijnlijk juist omdat het zo’n hardnekkige gewoonte is.

Een wetenschappelijk artikel over obesitas zet mensen er maar zelden toe om groente te verkiezen boven een koek of stuk chocolade. Nee, kennis alleen is niet genoeg. Wat wel helpt is als je inzicht krijgt in je eigen slechte gewoonten door metingen van de nadelige gevolgen ervan.

Stel dat je iedere dag de gegevens van je medische conditie uit kan lezen op apparatuur. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met hart en vaatziekte die thuis bij kunnen houden hoe het met hun lichamelijke gezondheid is en hoe die verbetert door een bewegingsprogramma of dieet, meer kans maken op een blijvende verandering in hun leefpatroon.

Zien is geloven zeggen we niet zomaar toch. Dankzij de snelle ontwikkeling op technisch gebied zal het waarschijnlijk ook op korte termijn mogelijk zijn dit toe te passen op onze slaap en onze slaapkwaliteit.

Er zijn nu al apps te downloaden voor op de smart phone maar als die ontwikkeling doorgaat komt er alleen maar betere en betrouwbare draagbare apparatuur

Apparatuur die gezondheidsgegevens verzamelt uit allerlei bronnen en ons informeert over de lichtintensiteit, hoeveel beweging we hebben gehad ,de bloeddruk temperatuur, hartslag ,stemmingen en voedselconsumptie.

Hierdoor krijg je inzicht in je slaap.

Als je goed en lang geslapen hebt blijkt dat je minder maar wel gezonder gegeten hebt. Dat je een beter humeur hebt en beter met anderen kunt opschieten. Na een aantal maanden merk je dat je minder ziek was en dat je seksleven er op vooruit is gegaan.

Als mensen zo jaar na jaar door die inzichten aangespoord worden zullen velen stoppen met het verwaarlozen van de slaap.

Zo’n omslag komt natuurlijk niet zo radicaal ,maar veronderstel dat je iedere nacht een half uur meer slaapt en de kwaliteit ook verbeterd. Dit zou de maatschappij al miljarden kunnen besparen omdat de gezondheid door goed slapen met sprongen vooruit gaat.

Door inzicht krijg je ook de intentie om te voorkomen. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En dat in vele opzichten.

Het boek SLAAP geeft vele antwoorden die we ons stellen over slaap en het voegt hier heel veel onderzoek- resultaten aan toe. De schrijver beschrijft slaap vanuit wat er gebeurt in ons brein en analyseert hoeveel activiteit er tijdens de slaap plaatsvind.

Ook de invloed van de omgeving en de werkstress worden hierin meegenomen. Heel duidelijk word ook uitgelegd wat een tekort aan slaap kan aanrichten en hoe het ons beschadigd. Dit stuk leest zo boeiend dat je vergeet dat het om iets gaat wat een groot maatschappelijk probleem is.

In het eerste deel van het boek legt de schrijver uit hoe slaap werkt en de voordelen er van.

Hij is een goede verteller met goede vergelijkingen en leuke beeldspraak.

In het tweede deel verteld hij over tientallen helder beschreven onderzoeken waaruit blijkt dat een tekort aan slaap ons veranderd in wie we zijn en hoe we ons gedragen.

Hij legt de relatie slaap en Alzheimer haarfijn uit zo ook met kanker en dementie.

De herkenbaarheid is groot.

Iedereen weet dat alcohol de slaap aantast maar nu wordt er nauwgezet uitgelegd HOE dit gebeurd.

Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor bedrijfsleiders managers en leerkrachten.

Ik denk ook voor ouders dat het heel goed zou zijn om het te lezen.

Misschien hoort dit artikel niet hier te staan maar bij de boekbespreking.

Daar heb ik trouwens ook al een review geplaatst,maar ik vind het echt de moeite waard om dit boek aan te bevelen vandaar dat het hier nog een keer wat uitgebreider aan bod is gekomen.>>>  neem even de moeite om te kijken  Het boek is ook als e boek verkrijgbaar. Scheelt wat in de prijs.

Ik wens je in ieder geval erg veel leesplezier.

Leo